Toppfågeljakt

Vad är toppfågeljakt?

 

Toppfågeljakt, eller toppjakt som det också kan kallas, innebär att man tar sig runt i terrängen för att leta efter fåglar som sitter uppe i träden. På så vis kan man upptäcka fåglarna och smyga sig in på ett avstånd som gör att man kan komma åt att skjuta. 
Fåglar kan sitta vart som helst i trädet men för att lättast upptäcka fågel så är det en fördel om den sitter längst upp i toppen. Där av namnet toppfågeljakt.

Hur går toppfågeljakt till?

Eftersom man ofta jagar toppfågel sent på säsongen så är det snö och det bästa sättet att ta sig fram i terrängen är på skidor.
När man jagar toppfågel glider man sakta fram och försöker få syn på fåglar som
sitter i träden. När man lokaliserat en eller flera fåglar gäller det bara att
ta sig in på ett avstånd som gör det möjligt att skjuta. När man smyger på
fåglarna är det bra att använda sig av träd eller kullar för att kunna ta sig
närmare utan att fågeln upptäcker dig.
Om du vill ta dig ut till en jaktmark med snöskoter är det viktigt att du
kollar upp med länsstyrelsen i ditt län vad som gäller för att transportera
vapen på terrängfordon.

Toppfågeljakt Jägare Skidor Vinter
Toppfågeljägare som skidar fram genom snön

Varför sitter fåglarna i träden?

 

Vintertid när det ligger mycket snö på marken har fåglar svårt att hitta mat där. Då söker de sig upp i träden för att hitta föda. Tjädrarna sitter ofta i tallar och plockar tallbarr medans orrarna ofta återfinns i björkar där de äter hängen och knoppar.

Tjädertupp i talltopp
Tjädertupp i en talltopp


Upplega

Många jägare pratar om upplega som något man gärna vill ha när man ska ut och jaga toppfågel.
Upplega är helt enkelt den snö som har samlats uppe i trädet och som ligger kvar på trädets grenar.
Anledningen till att toppfågeljägaren gärna vill ha upplega är att man mycket lättare kan få syn på de mörka fåglarna i vita snöklädda träd.

Upplega

Säkerheten

 

När man jagar toppfågel i snöig natur är det viktigt att skydda sitt vapen så att man inte får snö i pipan.
Skulle man gå under ett träd och det ramlar ner snö i pipan är det stor riska att man råkar ut för en så kallad pipsprängning med allvarliga skador som följd.

När man jagar toppfågel är det inte möjligt att ha något kulfång eftersom man skjuter mot en fågel i ett träd. Då är det extra viktigt att tänka på åt vilket håll man skjuter. Det får absolut inte finnas någon möjlighet att kulan når fram till ett samhälle eller annat ställe där man misstänker att det kan finnas människor. Ta hjälp av en karta innan du åker ut på jakt för att kontrollera vilka skjutriktningar som är säkra.

toppfågel kikare

När får man jaga?

 

Toppfågeljakt bedrivs ofta under den senare delen av jaktsäsongen. Jakten bedrivs därför bara på tjäder- och orrtuppar, som är tillåtna att jaga längre tid än hönorna. I de norra delarna av Sverige får man bedriva jakten på orrtupp och tjädertupp fram till den 15:e februari medan samma jakt i de södra delarna slutar redan den 31 januari. På Gotland är tjäder och orre helt fredad.
Vill du läsa mer om jakttider rekommenderar vi Svenska Jägareförbundets webbplats.  

Måste man ha med sig eftersökshund på toppfågeljakten?  

 

 

Skyldigheten att medför eftersökshund gäller inte om jakten sker på snötäckt mark.
Men kom ihåg att det alltid är jägarens skyldighet att snarast möjligt vidta de åtgärder som behövs för att spåra upp och avliva ett djur som har skadats i jakten.

Utrustning

 

Här hittar du en sammanfattning av vilken utrustning som är bra att ha på toppfågeljakt.
Klicka på länkarna för att hitta rätt produkter.

 

Skidor– Eftersom toppfågeljakten ofta bedrivs på snöklädd terräng så är ett par bra skidor värdefullt. Det finns både träskidor och plastskidor att tillgå. Har man med sig en hund är det bra att använda skidor utan stålkant så att man inte råkar skada hunden. Är det mycket lössnö är det bra att använda lite bredare och/eller längre skidor för att få bra bärighet. Då klarar man av att åka uppe på snön i stället för att sjunka ner i snön. Det kan göra en stor skillnad på hur jobbig din jakttur blir.
Handkikare – En bra handkikare är nästan ett måste när man ska ut på toppfågeljakt. Det gäller att upptäcka fåglarna på långt håll, innan fåglarna upptäcker dig.
Avståndsmätare En avståndsmätare kan vara ett bra redskap när man jagar toppfågel. Med den kan du enkelt avgöra hur långt skjutavstånd du har fram till en fågel och kan på så sätt bedöma om du ska försöka ta ett skott eller i stället chansa på att smyga ännu närmare.
Vitt kamouflage – Att använda sig av något vitt kamouflage är en god idé. Det gäller som sagt att upptäcka fåglarna innan dom upptäcker dig och flyger i väg. Det finns många olika klädesplagg man kan använda. Både fodrade kläder men också tunna överdragskläder. Det finns även vita huvor, mössor och handskar. Vissa ryggsäckar har även ett vitt överdrag och många tejpar sina vapen med vit kamouflagetejp.
Kikarsikte – Eftersom det ofta blir skott på väldigt långa håll så spelar kikarsiktet på bössan en viktig roll.  Kikarsiktet bör ha en hög förstoring så att man tydligt kan se fågel trots det långa avståndet.
Andra fördelar att ha på sitt kikarsikte kan vara ballistiskt torn och parallaxjustering.
Vapnet – Eftersom man skjuter på långa håll vid toppfågeljakt är det bra att ha en kaliber som har en flack kulbana. Det betyder att träffbilden inte ändras så mycket i höjd, beroende på vilket avstånd du skjuter på.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att toppfågeljakten är en väldigt trevlig jaktform som varken kräver ett helt jaktlag eller en eftersökshund. Det kan således vara en bra jakt för nybörjare som kan få tag på marker där det tillåts att jaga småvilt.