Smygjakt eller pyrschjakt – vad är viktigt att tänka på?

Vad är smygjakt?

Pyrschjakt eller smygjakt innebär att jägaren smyger sig på viltet metodiskt för att inte bli avslöjad. När jägaren närmar sig viltet avlossar hen ett välplacerat skott. Ordet pürsch kommer från tyskan och betyder smygjakt. 

Detta är en av de vanligare jaktmetoderna i Sverige och förekommer både i de Norra och Södra delarna av landet. 

 
Perfekt-smygjakt-Jaktskog-dimma-träd

Vilka miljöer passar smygjakten?

Det kuperade landskapet är perfekt för smygjakt då det ger mycket naturligt skydd för jägaren. Till exempel kan du använda dig av höjder, kullar, diken och gärdsgårdar för undvika att bli avslöjad.

 

Vad är viktigt att tänka på när jag bedriver smygjakt?

När du bedriver smygjakt är det viktigt att tänka på de regler som gäller vid all annan typ av jakt. Smygjakt bedrivs i stort sett året om men förekommer först och främst sent- och tidigt på dygnet. 

Vilka djur som jagas beror på jaktsäsongen och varierar beroende på vad som får jagas under jaktsäsongen. Vill du veta specifika tider när du får bedriva jakt på olika typer av vilt, hänvisar vi till vårt tidigare inlägg där vi skrev om vad som gäller vid olika jaktsäsonger.

smygjakt-stilla-vilt-från-sidan

Vilka viltslag kan man jaga?

Smygjakt kan bedrivas på olika typer av vilt. Så länge du följer jakttabellen som du kan hitta på Jägarnas Riksförbund

Vanligtvis bedrivs jakten på rådjur, älg, kron- och dovhjort. 

Rådjur rör sig i relativt små områden och gör det lättare att smyga efter viltet. Rådjur är även ganska lättjagade då det ofta stannar upp för att kolla läget efter det har flytt. Detta ger jägaren en andra chans att ta ner viltet. 

Smygjakt efter älg bedrivs även på åkrar och hyggen där älgen söker föda. 

Vill du höja svårighetsgraden kan du bedriva jakt på kron- och dovhjort som har betydligt bättre syn och flyr så fort den anar oråd. Dovhjortar rör sig ofta i större grupper vilket innebär att fler djur håller vakt och det är lättare att bli upptäckt. 

 

Viktigt att tänka på när du jagar vilt som färdas i större grupper är att inte ta några osäkra skott som kan skada fler vilt än det du siktar på. 

 
Jägare med hund

Vilken utrustning krävs för smygjakt?

Som namnet kanske förklarar av sig själv är det även viktigt att bokstavligen smyga genom skogen för att inte bli upptäckt. Därför kan det vara bra att ha kläder som är anpassade för jakten du bedriver. På Multijakt hittar du kläder för alla olika jaktmetoder. 

Du hittar bland annat kamouflagekläder som håller värmen på vintern och inte låter mycket för att du ska kunna bedriva en lyckad smygjakt. Vårt sortiment samlar produkter från flera av Sveriges olika jaktbutiker för att du enklare ska kunna hitta det du söker. 

Smygjakt kräver utrustning som underlättar. Kikarsikten och avståndsmätare är A och O för en lyckad jakt. Ett bra sikte kan hjälpa jägare att vara säkrare i sina skott och inte skada viltet. 

Vilka jaktvapen borde jag använda?

När du bedriver smygjakt får du använda dig av de vapen du har möjlighet till enligt din vapenlicens. Många använder sig av kulvapen eftersom skotten ofta tas på ett längre avstånd vilket gör att hagelgevär sällan används. 

faq.

Ja det är det! Ordet pyrschjakt kommer från tyskans Pürsch och betyder smygjakt

Smygjakt bedrivs i regel runt hela jaktsäsongen. Smygjakt bedrivs först och främst under de mörkare tiderna på dygnet.