Jaktkläder – Att tänka på när man väljer jaktkläder

jägare utan examen i skogen

Detta kan du läsa om

Vad är viktigt att tänka på när man väljer jaktkläder?

Svensk jakt är särskilt spännande då klimatet ger oss nya utmaningar. Snön ger oss chansen att använda snökamouflage och den långa vintern gör det nödvändigt med varma jaktkläder. Jaktsäsongen kräver kläder som håller värmen, håller dig torr och ger god flexibilitet när du jagar.

Många jägare har sina knep för att hålla sig varm. Lager-på-lager brukar vara den mest pålitliga taktiken för att hålla värmen. Det du bör tänka på är att det yttersta lagret ska vara vindtät och vattentät så du skyddar dig mot vind och regn. 

Utöver att hålla dig torr och varm när du jagar är det viktigt att tänka på hur viltet ser dig. Jaktkläderna får gärna vara kamouflagefärgade (dvs. kläder som smälter in med omgivningen.) Därför är det viktigt att ta hänsyn till var man ska jaga och hur omgivningen ser ut där.

Multijakt samlar produkter från olika jaktbutiker i Sverige. Utbudet passar jägare som vill variera jakten och jaktmetoden. Produkterna är samlade från olika jaktbutiker för att du ska kunna hitta det du söker. Oavsett om du bedriver jakt i de Norra – eller de Södra delarna av Sverige. Produkterna på butiken kommer bl.a från Jaktligt och Slagugglan

Jaktkläder-Camouflage

Hur väljer man rätt kläder?

Att välja rätt kläder när man ska jaga kan vara svårt, speciellt för nybörjare.

Jakt innebär många timmar när man sitter stilla och varierande väder under dagen. 

Kylan kan bli jobbig att handskas med och regnet kan leda till blöta, frusna kläder. 

Blir du nedkyld under jakten kan det innebära många besvär. 

Allt från prostataproblem till ont i leder och ligament.

En investering i bra, stabila jaktkläder kan vara skillnaden på en hälsosam jakt och en långdragen sjukdom. Därför är det viktigt att klä sig rätt under jakten och ha koll på vilka jaktkläder man bör använda vid olika typer av jakt. 

Jaktkläder bör varieras säsongsvis och det som fungerar bra på vintern kanske inte fungerar lika bra på sommaren. Detta beror delvis på hur vädret skiftar men också hur miljön du jagar i ser ut. 

I tidigare artiklar har vi skrivit om hur man går tillväga när man bedriver olika jaktmetoder. Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Nedan har vi sammanfattat våra tips för att klä sig rätt under jakten. 

Jägare med hund

Flexibla jaktkläder gör att du kan jaga längre

Flexibla jaktkläder är viktigt då terrängen och tempot kan variera under jakten. Många jägare väljer att ha flexibla kläder för att kunna hålla igång längre och ha en lättsammare jakt.

Vi rekommenderar att välja jaktkläder som har en bra passform som inte är för stora eller för åtsittande. Detta hjälper dig att agera snabbare och effektivare när du jagar.

 

Jaktkläder som håller värmen är A och O

Jakt kan innebära många timmar ute i skogen och som vi alla vet kan klimatet i Sverige variera mycket. Höstmorgnar som börjar kalla kan bli varmare under dagen och sedan bli kallare igen framåt kvällen.

 Därför krävs jaktkläder som håller dig varm när du är ute. Som regel brukar vi på Multijakt säga att man ska hellre vara för varm än för kall. Om du har flera lager på dig kan du enkelt ta av dig ett plagg istället för att frysa för att du inte har tillräckligt många lager. 


Vårt utbud av jaktkläder erbjuder varma jaktkläder som hjälper dig att hålla värmen under en längre tid. För jakt som bedrivs på vintern rekommenderar vi även utrustning som handvärmare, värmestrumpor, vattentäta strumpor och värmesulor.

Vattentätt men luftigt

Jaktkläderna du köper bör vara vattentäta men samtidigt kunna andas. Det ska skydda dig från regnet och hålla dig torr men du ska heller inte svettas ihjäl.

 

På de allra flesta ytterplaggen är den svagaste punkten sömmarna. Sömmarna bör vara väl placerade för att inte vatten och vind ska kunna tränga in.

 

Att ha jaktkläder med bra luftgenomströmning och material är viktigt även om du ska jaga i riktigt låga temperaturer. 

Frågor och svar

Du kan hitta en mängd olika jaktkläder på Multijakt.se Vi har samlat produkter från många av Sveriges olika jaktbutiker så du enkelt ska kunna hitta det du söker.

Kamouflage är viktigt för att inte bli avslöjad av viltet i skogen. Kamouflage finns i olika varianter och gör dig mindre synlig under jakten.

Vi rekommenderar att köpa ett jaktställ då jackan och byxorna kompletterar varandra. Detta är dessutom ett billigare alternativ än att köpa en jacka och byxa separat.

Missa aldrig en nyhet!

Skriv upp dig på vårat nyhetsbrev för att vara uppdaterad i jaktvärlden. Dessutom för exklusiva priser och erbjudanden. 

Lär dig mer om jakt!

Relaterade artiklar

Toppfågeljakt

Vad är toppfågeljakt?   Toppfågeljakt, eller toppjakt som det också kan kallas, innebär att man tar sig runt i terrängen för att leta efter fåglar

skyddsjaktsområde-träd-vildmark-snö
Skyddsjakt, grunder och vett

Vad är skyddsjakt? Det är ett undantag från fredningen av vilt. Beviljandet av skyddsjakt är ett undantag från de allmänna bestämmelserna om att alla vilda

Jaktetik – den ständiga debatten

Jaktetik, debatten utan regler Runtom i Facebook grupper, eller på andra jaktforum kommer ofta jaktetik och moral på tal, det leder ofta till heta diskussioner som

closeup-hunter-rifle-big-scope
Vilka djur får man jaga genom åtel?

Vad är åtel och åteljakt? När du bedriver åteljakt så spenderar du ofta största delen av din jakt i ett jakttorn. Att inte ge vittring till

Shape