Vad är jägarexamen?
I detta inlägget kommer vi täcka allt du behöver veta för det första steget i din jaktresa: jägarexamen.
Hur går jag tillväga för att ta jägarexamen i Sverige?
Likt vanliga typer av körkort så gäller det även för jägarexamen att bli godkänd på både teoriprov och praktiskt prov (skytte).
Förberedelser man kommer behöva göra är till exempel att läsa teori, och skytteträna med kulvapen och hagelvapen, kommer man väl förberedd så brukar det inte vara allt för krångligt. Det är först när fått godkänt på din jägarexamen, som du kan få till att få din vapenlicens beviljad och du kan köpa ditt första vapen. Vapenlicensen söks och beviljas av polismyndigheten.

Åldersgräns för jägarexamen?
För att ta jägarexamen finns egentligen inga nedre åldersrestriktioner, men enligt kapitel 3 i vapenlagen får man låna ut ett vapen till den som fyllt 15 år. Den som lånar vapnet får ha det och använda det under långivarens direkta uppsikt. Det betyder i princip att låntagaren befinner sig inom “en armlängds avstånd” från utlånaren. För att få vapenlicens och kunna jaga på egen hand så behöver du ha fyllt 18 år.
För att göra proven finns det ingen åldersgräns, det bestäms om du är lämplig via en bedömning av provledaren, bedömningen täcker ifall provtagaren har de fysiska förutsättningarna att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.
Den som lånar ut sitt vapen får också bära med vapen (eget eller lånat). Detta för att snabbare kunna ingripa vid behov. Jägarexamen behövs inte vid uppsiktsjakt, men däremot statligt jaktkort. Undantaget är om du är under 18 år vid jaktårets början. Du slipper betala jaktkortet också så länge du inte äger eller har ett eget vapen.
Är du ung och vill komma närmare din examen så ska du se till att börja jobba på skyttedelen fram tills du har åldern inne.
Har du intresset så borde du även börja plugga inför proven för jägarexamen, dem målen har ingen åldersgräns och du får något att pyssla med.

Teori inför Jägarexamen
Ska du ta jägarexamen så är teoriprovet en stor del, vad som gäller, när man får jaga, vilka viltarter som lever, lagstiftningar och olika jaktformer.
Det är viktigt att du kan hur den svenska faunan ser ut, tillsammans med kunskap om hur du praktiskt hanterar vapen och ammunition.
Teori är sällan anledningen till att man börjar med jakten, men för ett första steg och få ett försprång till din jägarexamen borde du på egen hand börja med att läsa kurslitteraturen.
Läser du DIN VÄG TILL JÄGAREXAMEN av Dan Törnström (som du kan hitta här) så får du garanterat all information du kommer behöva rent teoretiskt.
Viltvård, jaktformer och säkerhet är de tre huvudfrågorna du vill lägga tid på.
Detta är också ett ypperligt tillfälle att lära sig hur du passar och tar hand om det dyrbara viltköttet.
Självstudier för Jägarexamen.
Det är inget krav att gå jägarkurser, så vill man plugga och träna själv så går det lika bra.
När du är redo att skriva teoriprov så kontaktar du en provledare på en provbana i din närhet.
Jägareförbundet har en förteckning på sin hemsida, där provbanor oftast kan erbjuda skytteinstruktörer och nybörjarkurser i vapenhantering och skytte, för den som vill träna inför sitt praktiska jägarexamensprov.
Klicka här för att hitta hjälpmedel till skytteträningen.

Jägarexamens kurser i alla former.
Första steget inför din jägarexamenskurs är oftast att du som deltagare måste läsa teorin (boken hittar du här) hemma innan kursstarten.
Vissa arrangörer rekommenderar även dig till att ha tränat vapenhantering och skytte innan.
Andra steget att nå detta och bli behörig så borde du som många andra, kontakta en erfaren jägare som håller jaktkurser, glöm inte att ha läst en del av kurslitteraturen så du förstår vad som lärs ut.
Allt från kvälls- till intensivkurser hålls och du borde välja det du trivs bäst med.
Kvalitén borde inte skiljas så länge du är motiverad och säkerställt att det är en seriös kurs med en seriös kursledare. Vi har listat lite tips i stycket nedanför, så du vet hur man väljer rätt kurs.
I Sverige beviljas du jägarexamen först när du visat att du kan hantera både kulgevär och hagelgevär säkert och aktsamt i tre delskytteprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltprov för kulgevär), och fått godkänt på ett heltäckande teoriprov.
Har man ingen väg in i jakten så har Studiefrämjandet generellt sett bra kurser med erfarna jaktlärare. Att gå en kurs där du under ett flertal lärarledda träffar får möjligheten att fråga och diskutera jakten med såväl läraren som dina kurskamrater, kan det vara väldigt givande. Vilket man annars lätt tappar på när man väljer studier.
Vid intensivkurs så tar denna process normalt sett 3-5 dagar.
Inför kursen eller skjutproven kan det också komma behändigt att skjutträna. Det finns gott om skickliga skytteinstruktörer på övningsbanor runtom i Sverige, under uppsikt får du oftast även låna skjutvapen, dock får du köpa till ammunition på plats.
På Jägareförbundets hemsida hittar du en komplett lista på din närmsta skjutbana.

Råd till dig som ska anmäla sig för Jägarkurs.
- – Begär ett fullständigt kursprogram, vad ingår i priset?
- – Fråga om kurslitteraturen är något som skickas ut efter anmälan eller om man ska köpa den själv.
- – Skickar arrangören ut någon “läsanvisning” som studiehjälp inför kursstart?
Varningsflagg på arrangören
- – “Du behöver inte köpa några jägarexamensböcker, det behövs inte hos oss du klarar det ändå”
- – “Vi garanterar alltid godkända resultat för alla deltagare”
- – “Auktoriserad eller godkänd kursledare av Svenska Jägareförbundet”. Då det inte finns något system för auktorisering av kursledare/instruktörer i den teoretiska delen, är detta en myt.
Kolla alltid med Jägareförbundet ifall din kurs utger sig för att samarbeta med Jägareförbundet, och fråga vad detta samarbete består utav.

Vad kostar Jägarexamen?
- Priser och upplägg på dessa olika kurser varierar mycket, och många tar betalt för allt hela vägen från teori start till jägarexamen är fullbordad.
- Kom förberedd på både skytte -och teori så kommer du billigast undan.
- Väljer man intensivkurs brukar detta kosta mellan 3000-20000 kr, och allt från kurslitteratur, kost, logi till skytteträning ingår. Om du gillar intensivt lärande och att bli klar med alla obligatoriska delar så är detta en enkel väg att gå.
- Provavgifterna som betalas till provledaren vid provtillfället är följande;
- – Grundprov Kulgevär: 200 kr
- – Hagelgevärsprov: 400 kr
- – Teoretiskt prov: 500 kr (från 2020/1/1)
- – Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevär: 100 kr
- – Praktiskt Högviltsprov: 200-300kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
- Ammunitionskostnad tillkommer.
- Ingen kursarrangör kan såklart “garantera godkänd jägerexamen”.
- Oavsett om man har valt att studera och träna på egen hand eller att gå i en kurs, så är reglerna för provens genomförande lika för alla.
- Underkänns man på något utav delproven så får man göra om någon annan dag, mot erläggande av ny provavgift.
Efter du klarat din Jägarexamen.
- När du väl klarat din jägarexamen och fått resultaten registrerade utav din provledare så skickar Naturvårdsverket ut ett Jägarbevis till din brevlåda.
- Innan du faktiskt börjar jaga så är det även obligatoriskt att betala viltvårdsavgiften som i nuläget ligger på 300 kr/år, till Naturvårdsverket som berättigar dig till ett statligt jaktkort.

Detta statliga jaktkortet är de intyg du alltid måste ha med dig på jakten, och vad som krävs för att få jaga i Sverige.
faq.
Du kan både skytteträna (klicka här för hjälpmedel) och plugga teori! (teoribok)
Ingen nedre åldersgräns finns, dock får man bara låna ut ett vapen till folk över 15 år, och man kan först söka egen vapenlicens när du fyllt 18.
Du ska klara av både skytteprov och teoretiskt prov.