Vapenlicens och jakt – hur funkar det?

Ung-Jagare-Skogen

Detta kan du läsa om

Vad är en vapenlicens?

För att äga ett vapen som du använder till exempel till jakt, målskytte eller för att ha i din vapensamling behöver du en vapenlicens. Vapenlicensen ger dig möjligheten att äga, hantera och använda ett vapen inom vissa regler. När du får din vapenlicens anses du ha behov av fyra jaktvapen. Vill du ansöka om att få tillgång till fler jaktvapen måste du motivera varför du har behov av fler vapen. 

 

I särskilda fall där du behöver fler vapen ändå, kan du beviljas ytterligare licenser men då måste du kunna motivera detta med ett specifikt behov.

 

Vilka krav ställs på den som vill ansöka om vapenlicens?

När du ansöker om vapenlicens är det viktigt att du uppfyller vissa kriterier utsatta av Polisen. Har du gjort dig skyldig till brott eller bedöms olämplig av annan anledning kan du få avslag på din ansökan. För att få tillstånd att äga vapen för jakt krävs det även att du ska ha klarat jägarexamen, läs mer om grunderna för jägarexamen härFör att äga vapen med målskytte i syfte gäller andra regler. Sist men inte minst, ska du även ha fyllt 18 år för att kunna ansöka om vapenlicens (vissa undantag finns).

När du äger ett vapen måste du även ha ett godkänt vapenskåp för förvaringen.

Så ansöker du om vapenlicens

Innan du påbörjar din ansökan, se till att du har ett giltigt intyg för jägarexamen. 

Hitta ett vapen som passar dig bra och lär dig om vapnets specifikationer. Några bra saker att ta reda på är piplängd, kaliber, modell och vad som skall jagas med vapnet.

Se till att du har ett godkänt vapenskåp med ett intyg som stärker det.

När du ansöker om vapenlicens gör du en ansökan via en blankett på Polisens hemsida. För att hitta blanketten, tryck här.

På e-blanketten finns även adressen dit blanketten ska skickas. För att skicka iväg en giltig blankett är det viktigt att du skriver ut blanketten, signerar den och sedan skannar eller skickar iväg den.

För att undvika långa handläggningstider, kontrollera att du har fyllt i blanketten korrekt så handläggningen kan börja. 

När du har skickat iväg ansökan och Polisen har mottagit den får du en faktura på avgiften för din ansökan.

När ansökan har blivit godkänd får du ett brev på posten med din nya vapenlicens. Grattis! 

Vad kostar vapenlicens?

För att handläggningen av din ansökan för vapenlicens ska påbörjas måste du först betala en avgift på 870kr. Avgiften tas ut oavsett om din ansökan beviljas eller inte.  När du ansöker om ytterligare vapen blir avgiften betydligt mindre. Vill du läsa mer om exakta priser när det gäller vapenlicens kan du läsa mer här.

Hur lång tid det att få vapenlicens?

Handläggningstiden för ansökan av vapenlicens varierar i olika delar av landet. Handläggningstiden beror bland annat på hur många ansökningar Polisen har fått in innan din, om du äger vapen sen tidigare eller om du har ett straffregister . Vanligtvis beräknas handläggningstiden ligga på upp till 12 veckor i de län med mest ansökningar.

Vad gäller vid utlåning av vapen?

Det finns två stycken olika typer av utlåning av vapen. Uppsiktsutlåning och självständig utlåning.

Uppsiktsutlåning

Nyblivna jägare eller folk som vill bedriva sin första jakt brukar låna vapen av mer erfarna jägare. Den erfarna jägaren kan vara en förälder eller en vän som har hanterat vapen på ett säkert sätt under en längre tid. Detta är möjligt från dagen den oerfarna jägaren fyllt 15 år.

Viktigt att tänka på är att den erfarne jägaren (med jägarexamen) alltid ska vara nära den oerfarna jägaren för att eventuellt kunna ingripa om den oerfarna jägaren hanterar vapnet på ett felaktigt sätt.

Självständig utlåning

Vill du låna ett vapen av en vän eller bekant och använda som ditt eget finns det några regler att tänka på för att processen ska gå rätt till. Låntagaren måste inneha jägarexamen och en vapenlicens för motsvarande typ av vapen eller ha fått tillstånd av Polisen.

Hur handlar jag vapen på nätet?

ecommerce-shop-online

Generellt sätt är det väldigt enkelt att köpa vapen på nätet. 

Processen börjar med att du köper ett vapen på en webbutik. När du har köpt vapnet hjälper säljaren dig att göra en licensansökan. När ansökan är godkänd av Polisen skickas ditt vapen med posten. 

Multijakt.se samlar vi produkter från många av Sveriges jaktbutiker. Vill du köpa ett vapen fungerar det precis som vilken annan jaktbutik som helst. Du köper produkten, så kontaktar säljaren sedan dig för att hjälpa dig med licensen och frakt.

Missa aldrig en nyhet!

Skriv upp dig på vårat nyhetsbrev för att vara uppdaterad i jaktvärlden. Dessutom för exklusiva priser och erbjudanden. 

lär dig mer om jakt!

Relaterade artiklar

skyddsjaktsområde-träd-vildmark-snö
Skyddsjakt, grunder och vett

Vad är skyddsjakt? Det är ett undantag från fredningen av vilt. Beviljandet av skyddsjakt är ett undantag från de allmänna bestämmelserna om att alla vilda

Jaktetik – den ständiga debatten

Jaktetik, debatten utan regler Runtom i Facebook grupper, eller på andra jaktforum kommer ofta jaktetik och moral på tal, det leder ofta till heta diskussioner som

closeup-hunter-rifle-big-scope
Vilka djur får man jaga genom åtel?

Vad är åtel och åteljakt? När du bedriver åteljakt så spenderar du ofta största delen av din jakt i ett jakttorn. Att inte ge vittring till

Shape